Yousef Yousef, voorzitter van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland heeft op 17 februari Hare Majesteit Koningin Máxima rondgeleid in zijn bedrijf LG Sonic. Na de rondleiding vertelde hij haar over de uitdagingen van duurzame, innovatieve ondernemers bij het opschalen van hun bedrijf. Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.

LG Sonic is gespecialiseerd in chemicaliënvrije algenbestrijding. Onder meer waterbedrijven passen deze nieuwe technologie toe bij het winnen van drinkwater uit meren. Het bedrijf heeft vestigingen in de Verenigde Staten, Brazilië, Dubai en Singapore. De hoofdvestiging is in Zoetermeer. Bij een demonstratiemodel van de zogenaamde MPC-Buoy kreeg Koningin Máxima uitleg over hoe deze boei ultrasone geluidsgolven uitstoot waardoor algen afsterven.

Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek over de uitdagingen van groene groeiers. Deze ondernemers investeren in de ontwikkeling van een circulaire economie, energietransitie en biodiversiteit.  Veel leden van het netwerk Groene Groeiers zijn start ups en scale ups. “Zij hebben het door de coronacrisis extra moeilijk”, legde  Yousef uit. “Hun cash flow is kwetsbaar terwijl financieringsmogelijkheden beperkt zijn. Daarnaast is het animo bij bedrijven en overheden om prototypes uit te testen door de coronacrisis verminderd. Dit alles bemoeilijkt de doorgroeimogelijkheden. “

Yousef gaf de Nederlandse overheid een compliment. Weliswaar is de wet- en regelgeving nog niet afgestemd op nieuwe, duurzame technologie en producten, maar in vergelijking met andere landen is de Nederlandse overheid toegankelijk en bereidwillig om juridische belemmeringen voor het opschalen aan te pakken.

Lees ook het bericht van het Koninklijk Huis.