Met verdriet hebben we kennisgenomen van het overlijden van Hans Kamps, bestuurslid van de Stichting Nederland onderneemt Maatschappelijk! Bij de oprichting van onze stichting in 2019 werd Hans Kamps door ‘zijn oude vriend’ Hans de Boer gevraagd om in het bestuur te komen. Dat was niet onlogisch: Hans Kamps had zijn sporen verdiend op de arbeidsmarkt. Hij kende de wereld van zowel de publieke als private arbeidsbemiddeling van nabij.

Hans – met al zijn ervaring – was een waardevolle aanwinst in ons bestuur. Het aantal rollen dat hij in de afgelopen jaren heeft gehad, is nauwelijks te tellen. Naast arbeidsmarktvraagstukken voerde hij ook werkzaamheden uit binnen de onderwijssector, het verzekeringswezen, tot een periode als directeur van het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer en Kroonlid bij de SER aan toe.

Wij waren dus blij dat iemand met deze achtergrond ons bestuur mee wilde opzetten en versterken.

Nog los van zijn inhoudelijke kennis was ook zijn persoonlijkheid stimulerend. Hij was een man met een veelheid aan ideeën en bovendien kon je enorm met hem lachen. Dat is in een vaak te serieuze wereld keihard nodig. Hans had oog voor de mensen waar hij mee samenwerkte. In zijn werkzaamheden maakte hij ruimte voor de persoonlijke relatie.

In het bijzonder denken wij terug aan de tijd waarin VNO-NCW en MKB-Nederland al met het project ‘Op naar de 100.000 banen’ was begonnen (voor oprichting van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk!), en Hans gedurende een periode de activiteiten van het tijdelijk uitgevallen boegbeeld over heeft genomen. Dit deed hij niet voor zijn eigen gewin, maar omdat het doel aan zijn hart ging.

Hans Kamps en Hans de Boer waren studie- en boezemvrienden. Ze hebben samen het Bureau voor Economische Argumentatie opgezet en bleven na de verkoop daarvan samen betrokken bij maatschappelijke vraagstukken en ideeën ter verbetering van de werking van de arbeidsmarkt.

Het is uitermate wrang dat we zo kort na elkaar beiden hebben moeten verliezen. Het waren geen mannen die na hun officiële pensioenleeftijd ophielden met denken en werken. Hans Kamps is in het werkend harnas gegaan. In ons bestuur laat hij een grote plek achter; aan een vervanger kunnen en willen wij nog even niet denken.

Onze gedachten zijn bij iedereen die van hem hield en hem na stond.