Hans Kamps (67) is lid van het bestuur van Nederland Onderneemt Maatschappelijk en onder meer voorzitter van het Verenigd Zorgcollectief* en de Raad van Toezicht van het Kröller-Muller Museum. Daarnaast is hij econoom, ondernemer en publicist. Door de corona-uitbraak werkt hij nu vanuit zijn werkkamer in Westbroek, onder de rook van Utrecht. “Waar ik normaal veel onderweg was van A naar B, zit ik nu achter de laptop met Team-vergaderingen en andere virtuele bijeenkomsten. En ik moet zeggen: dat bevalt me goed.”

Hoe blijft u fit?
Het is buitengewoon luxe, dat besef ik heel goed, maar ik heb sinds drie jaar een eigen fitnessruimte in een omgebouwd schuurtje bij ons huis. Ik sport daar elke dag een uur. De loopband is mijn favoriet en die vind ik ook het zwaarst. Daarna ga ik nog op het roeiapparaat en op de crosstrainer. Soms sport ik ’s ochtends en soms aan het einde van de dag. Het is erg fijn dat je zelf kunt bepalen wanneer je sport. Het thuiswerken maakt dat nog makkelijker. Daarnaast loop ik met onze drie honden. Dat zijn niet altijd heel lange wandelingen, want we hebben een groot eigen terrein en dan ben je snel geneigd ze daar uit te laten. Gezond eten doe ik sowieso als vegetariër.

* Het Verenigd Zorgcollectief is de vereniging van zorginhoudelijke collectiviteiten met als doel om programma’s gericht op preventie en gezondheidswinst in te voeren.

Wat doet het fysiek met u?
Ik heb altijd wel gesport, dus ik merk geen verschil met de periode voor corona. Maar als ik de fitnessruimte thuis niet had gehad, zou het wel anders zijn. Vroeger ging ik drie, vier keer in de week naar de sportschool en als je even uit dat ritme was, werd het moeilijker je ertoe te zetten. Voor mij is de stap nu veel kleiner. Ik merk wel duidelijk dat ik minder energie heb dan tien jaar geleden. Ik ga wel later naar bed in deze periode en als ik dan om negen uur ’s ochtends een Team-vergadering heb, denk ik nu: goh, dat is wel vroeg. Terwijl ik voorheen om half acht in de auto zat voor een vergadering en dan klaagde ik niet. Je komt in een nieuw ritme en dat went opvallend snel.

Helpt dit ook om uw hoofd leeg te maken?
Vooral het wandelen met de honden zorgt ervoor dat ik even nergens aan denk. Ik ben dan zo mee bezig met die drie in het gareel houden, dat ik geen tijd heb om met andere dingen bezig te zijn. Maar ik zit in de bevoorrechte positie dat ik de winter wel doorkom en me geen zorgen hoef te maken over de invloed van corona op mijn financiën, zoals veel ondernemers die in deze tijd hun rendement en omzet zien verdwijnen. Dat is erg zwaar voor ze.

Heeft u nog een tip voor andere ondernemers?
Zorg gewoon dat je fysiek in vorm blijft. Veel mensen zijn onverzekerd en gokken erop dat ze gezond blijven, maar dat is een optimistische veronderstelling. Er kan van alles gebeuren. Toen Hans (Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, red.) en ik ons bedrijf hadden, zijn we nooit een dag ziek thuis gebleven. Dat was ook gewoon geluk. Maar als je fysiek in vorm bent, kun je wel meer aan.

Lees de andere interviews in de rubriek LeegHoofd
Terug naar home Thuiswerken is topsport