De pakken van bijvoorbeeld Friesland Campina, Tropicana en Arla, waar onze vla, yoghurt, melk en jus d’orange in zit, worden gemaakt door Elopak. Wereldwijd werken hier ruim 2.800 medewerkers, waarvan 460 in Terneuzen. Binnenkort zitten hier ook medewerkers tussen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Stap 1: draagvlak
“We hadden het er binnen ons bedrijf al vaak over gehad, maar hoe begin je zoiets?”, zegt Veli Eryürük van Elopak. “Daarom gingen we met kenners van het WSP (WerkServicePunt) in gesprek. Ze hebben ons geholpen om een presentatie te maken voor ons management, want de belangrijkste eerste stap is het creëren van draagvlak. Dat lukte gelukkig vrij snel. Allereerst door hen te laten inzien dat je vooral moet denken in mogelijkheden. Daarnaast is er ook wel financieel voordeel, zoals de verzekering bij ziekte, maar het sociale aspect was zeker het belangrijkste. Iedereen verdient een kans, daar gaat het om.”

Stap 2: analyse
De volgende stap die Elopak samen met WSP en het UWV nam, was een analyse van de werkzaamheden en de geschiktheid hiervan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben de specialisten van het WSP en UWV rondgeleid in onze fabriek. Drie werkplekken zijn eruit gelicht en nader bekeken. Ik ben erg benieuwd naar het rapport met de resultaten.”

Stap 3: beginnen
Helemaal vanaf nul starten doet Elopak ook weer niet. “We hebben al eens een Wajonger geholpen met een werkervaringsplaats bij Elocoat. Een van de collega’s werd diens vaste begeleider en dat ging ontzettend goed. Je moet er ook wel de collega bij neerzetten die hier feeling mee heeft. In ons geval was het iemand met veel geduld en een luisterend oor, die dingen heel goed kan uitleggen. Ik ben er zeker van dat er straks, als we de start met iemand uit de doelgroep maken, ook weer collega’s hun hand opsteken.”

Ondersteuning
Welke beperking diegene uit de doelgroep straks zal hebben, daar heeft Veli nog niet over nagedacht. “Ik vertrouw erop dat het WSP met haar expertise de juiste kandidaat aan zal dragen. Tot nu toe is de samenwerking met deze partij heel goed geweest. Ze zullen ons ook bij de start nog begeleiden, bijvoorbeeld via een jobcoach. De medewerker krijgt vanuit ons natuurlijk ook ondersteuning. Maar uiteindelijk hopen we dat hij of zij zelf ondersteunend kan worden. Dat diegene echt deel uit gaat maken van het team. Dat zou fantastisch zijn.”

Naar alle artikelen