Zondag 21 juni is het Internationale Yoga Dag. In 2014 stelde de Verenigde Naties deze dag in vanwege de bewezen positieve effecten. Misschien een leuke aanleiding om ook eens yoga achter je computer te proberen? Het starten met simpele oefeningen draagt al bij aan een fijne werkdag met meer concentratie en minder stress. Voor Thuiswerken is Topsport maakt Mariet Verhagen van Yoga op de Zaak regelmatig filmpjes met oefeningen. Haar belangrijkste tip: je kunt niet ‘slecht’ zijn in yoga, dus ga ervoor!

Pauzes voor creativiteit en concentratie
Mariet werkte zelf jarenlang in het bedrijfsleven en besloot zich in bedrijfsyoga, mindfulness en meditatie te specialiseren toen zij het effect ervan merkte. Ze adviseert thuiswerkers om pauzes te nemen omdat iedereen elke werkdag volgestopt wordt met prikkels. “Je zou je gedachtenstroom even moeten stoppen of op zijn minst minderen, zodat er weer ruimte is voor creativiteit en concentratie. Ga bijvoorbeeld tijdens de lunch naar buiten, even wandelen.” Of start tussendoor een van de filmpjes met yoga-oefeningen (5-10 minuten) op en doe de oefeningen van Yoga op de Zaak. Dat neemt een hoop spanning weg!

Schouders, bekken- en beenspieren losmaken
De yoga-expert ervaart dat de werkplekken van thuiswerkers soms niet optimaal zijn. “Het kan zijn dat je schouders daarom ook meer gespannen zijn dan normaal. Met eenvoudige yoga-oefeningen kun je die spieren weer losmaken.” Ook ontstaat er door het vele zitten spanning in het bekken en de benen. “Op je bureaustoel kun je oefeningen doen om die spieren even goed te activeren. Bouw even een momentje met aandacht voor jezelf in tijdens je drukke werkdag. Dit helpt je de rest van de dag verder!”

Voordelen meditatie op de radio
Nu thuiswerken zo’n vaart heeft genomen is er veel aandacht voor thuis ontspannen in de media. Zo vertelde Mariet onlangs bij BNR werkverkenners over de voordelen van meditatie, samen met onder andere hoogleraar Erik Scherder. In het programma werden studies genoemd die de positieve effecten van meditatie aantonen en was het advies aan bedrijven om dit hun medewerkers aan te bieden. Mariet: “Het getuigt van goed werkgeverschap als bedrijven zaken als yoga en meditatie aanbieden. Dergelijke lessen en oefeningen dragen bij aan de mentale fitheid van werknemers en dat zorgt weer voor fysieke fitheid. Gelukkig merken we dat veel organisaties zoekende zijn, ze willen dat het goed gaat met hun werknemers.”

Beluister de uitzending van BNR
Bekijk meer yoga-oefeningen
Terug naar home Thuiswerken is topsport