Bijna de helft van de Nederlanders zit zeven uur of meer tijdens (thuis)werkdagen. En dat terwijl genoeg bewegen juist belangrijk is voor een gezonder leven! Als werkgever kun je verschillende activiteiten ondernemen om medewerkers, ook thuis, in beweging te krijgen. Kennis, bedrijfscultuur en een stimulerende werkomgeving helpen, en daar kun je als werkgever iets aan doen.

Kennis is belangrijk
Als mensen weten waarom bewegen goed is en wat de gezondheidsvoordelen zijn, dan is dat al een belangrijke eerste stap. Als werkgever kun je bijvoorbeeld medewerkers de mogelijkheid bieden om een meting of conditietest te doen. Of laat een onderzoek doen naar de vitaliteit van je medewerkers en specifiek hun beweeggedrag. Zo kunnen Mkb-bedrijven via Vitaal Bedrijf kosteloos een scan onder medewerkers uitzetten. Daarin wordt bijvoorbeeld gevraagd hoeveel uren medewerkers per dag zitten en hoeveel uur per week ze matig intensief bewegen.

Bedrijfscultuur en secundaire arbeidsvoorwaarden
Als werkgever kun je zelf veel doen om mensen in beweging te krijgen. Extra bewegen is natuurlijk niet verplicht, maar als je het zelf leuk en aantrekkelijk maakt, dan werkt dat aanstekelijk. Ga als leidinggevende bijvoorbeeld wandelen en deel hiervan een foto. Of start een beweeg-challenge met de hele organisatie. Stimuleer sowieso dat mensen op hun fiets naar het werk komen, en doe dat zelf ook. Of bekijk wat je via de secundaire arbeidsvoorwaarden kunt doen om bewegen te stimuleren, een fietsabonnement misschien? In het uitgebreide artikel ‘Breng beweging in de werkdag: makkelijker dan je denkt’ van Vitaal Bedrijf staan nog veel andere tips en handige links.