Willem-Henk Streekstra (54) is sinds mei vorig jaar directeur van de Vereniging van Nederlandse Tankopslagbedrijven (VOTOB). Daarvoor werkte hij jaren als lobbyist bij VNO-NCW. Hij haalt veel energie uit zijn geloof en uit contact met andere mensen.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Door mijn beroep, het studeren wat ik thuis graag doe en de bestuursfuncties die ik daarnaast bekleed, leid ik een vrij zittend bestaan. Dan moet je dus compensatie zoeken. Zeker nu ik wat ouder word, vraagt mijn lichaam daar om. Gelukkig heb ik een gezond lijf. Dat moet je ook gegeven zijn. Het enige wat ik heb, is een bril. Als tiener leverde ik juist veel fysieke inspanningen, want ik ben opgegroeid op een boerderij. Voldoende bewegen is dus altijd een belangrijk onderwerp voor me geweest.

Hoe blijf je fysiek fit?
Eigenlijk haat ik sporten, maar ik wandel, loop hard en fiets om in conditie te blijven. Dat hardlopen doe ik de laatste tien jaar een paar keer in de week. Echt leuk vind ik het niet, maar op een gegeven moment kom je in een soort cadans en dan is het ook wel weer fijn. Wij wonen in Gouda bij de Reeuwijkse Plassen en daar kun je geweldig wandelen met de hond. Heeft dat beestje het ook meteen goed naar de zin. Dat is heerlijk. Het fietsen doe ik het liefst als het mooi weer is. Dat is recreatief, maar ik zit dan wel meteen drie of vier uur op de fiets. Het is gezond en goed voor mijn rug.

We letten thuis ook goed op met eten. Vroeger aten mijn vrouw en ik veel chocola en kaas, maar dat doen we nu bewust veel minder. Aan het begin van de lockdown stond er elke avond wijn op tafel. Al die ellende; dan dronken we er maar weer één op. Dat was natuurlijk niet zo handig. We drinken nog steeds weleens een glas wijn, maar niet meer elke avond.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Ik ben Christen en opgevoed met de Bijbel. Daar put ik sowieso heel veel energie en kracht uit. Vanuit de kerk bezoeken mijn vrouw en ik mensen die het in deze periode wat moeilijker hebben. Als je iemand opbelt en vraagt hoe het gaat, zeggen ze meestal dat het goed gaat, maar als je bij iemand thuiskomt, krijg je vaak een heel ander verhaal. Andere mensen helpen door een praatje te maken en een luisterend oor te bieden, is ook gezond voor jezelf. Dat geeft mij energie.

Andere dingen doen buiten je werk, is heel belangrijk om fris te blijven. Als je alleen maar bezig bent met je werk, wordt je visie heel eenzijdig en je valt andere mensen er ook nog mee lastig. Ik word een heel vervelende man voor mijn vrouw als ik 60 tot 70 uur werk. Naast mijn bezigheden voor de kerk, ontspan ik door te lezen – ik hou erg van geschiedenis -, te klussen en de enorme tuin van mijn schoonouders bij te houden. En met het wandelen, hardlopen en fietsen laat ik letterlijk even de wind door mijn hoofd gaan.

Welke invloed heeft corona?
Ik ben niet iemand die zich aansluit bij een sportvereniging. Ik kan mijn sporten vrij individueel doen, dus daarin is weinig veranderd. Maar door de coronamaatregelen had ik wel minder beweging. Normaal gesproken ben ik in mijn functie als directeur en lobbyist veel op pad, ik bezoek bedrijven, loop door Den Haag. Toen dat wegviel, heb ik er wel over nagedacht hoe ik dat kon compenseren. Ik ben heel bewust meer gaan bewegen.

De sociale contacten zijn uiteraard ook minder geworden. Voor corona liep ik voor mijn werk van borrel naar borrel. Dat is nu al bijna een jaar niet meer het geval. En de onregelmatige werktijden en het ’s avonds laat thuiskomen, heb je nu ook niet. Die regelmaat is wel een positieve kant van de crisis.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Onderschat niet hoeveel mensen, en dus ook jouw werknemers, in deze periode mentaal vastlopen en ondersteuning nodig hebben. Een kantoor of andere werkomgeving draait niet alleen maar om werk, maar ook om ‘mens-zijn’. Ik heb het geluk dat ik een fijn gezin heb, maar als je vrijgezel bent en de hele dag alleen op je kamer zit, dan vlieg je op een gegeven moment tegen de muren op. Tenminste, dat zou ik hebben. Mijn tip is dan ook: zoek elkaar op. Dat kan nog altijd binnen de coronarichtlijnen, al wordt het wel steeds lastiger. Luister naar de overheid, maar gebruik ook je eigen verstand. Wij mensen zijn gemaakt om contact te hebben met elkaar. Dat hebben we nodig om ons goed te voelen. Het kabinet gaat daar volgens mij iets te veel aan voorbij met de thuiswerkregels. Ik geloof oprecht, en met mij vele anderen, dat mensen die mentaal en lichamelijk sterk zijn, minder bevattelijk zijn voor allerlei ziektes.