Monique Bosbaan (50) is verantwoordelijk voor het vitaliteitsprogramma bij ABN AMRO. Het thuiswerken bevalt haar goed. “Normaal gesproken heb ik een drukke routine ’s morgens. Ik wandel altijd met de hond, zorg dat mijn kinderen van 13 en 15 jaar naar school gaan en heb een lange reistijd naar het werk. Nu is het allemaal wat relaxter.”

Hoe blijf je fit?
Ik houd mijn stappenteller goed in de gaten. Ik probeer de 10.000 stappen te halen, maar de ene dag zijn het er iets meer en de andere dag iets minder. Zodra ik een call heb waar geen laptop bij nodig is, ga ik met de hond een rondje wandelen. Het scheelt dat ik hier in Opperdoes bij een natuurgebied woon, waardoor ik wat makkelijker kan wandelen. Ik loop nu twee keer zoveel als vorig jaar. Toen wandelde ik voor en na het werk met de hond, nu kan het ook tussendoor. Daarnaast ligt mijn yogamat standaard uitgerold boven op mijn kamer, dus als het even kan, ga ik rekken en strekken en doe ik wat oefeningen tussendoor. Al is het maar een kwartier. ‘s Morgens doe ik een wat energiekere yoga om fris aan de dag te beginnen en ’s avonds doe ik een yoga, waarbij je wat langer in bepaalde houdingen ligt om de dag af te sluiten.

Wat doet het fysiek met je?
Ik merk eigenlijk dat ik fitter ben, ik heb meer energie. Maar ik hoor van sommige collega’s dat ze het moeilijk vinden om fit te blijven in deze tijd. Anderen vinden het een uitdaging om de balans tussen werk en privé te vinden. We hebben met ons vitaliteitsprogramma snel aanbod online gezet en ingespeeld op deze periode, zoals met workshops over voeding, slaap, online fysio en energiek blijven. Ik merk dat daar echt behoefte aan is. De inschrijvingen stromen binnen. Het ligt er ook heel erg aan in welke levensfase je deze periode doormaakt. Tien jaar geleden had ik dit met kleine kinderen absoluut anders ervaren. Voor veel mensen was het extra lastig dat ze thuisonderwijs en thuiswerken moesten combineren.

Helpt dit ook om je hoofd leeg te maken?
Het bewegen en de buitenlucht zorgen ervoor dat ik me beter kan focussen en op frisse ideeën kom. Dat is fijn, want voor het vitaliteitsprogramma willen we steeds weer nieuwe dingen bedenken. En doordat ik me nu beter kan focussen, kan ik ook langer aan projecten werken en gaat mijn hele planning beter. Yoga helpt me juist weer om het werk af te sluiten, want je hebt nu geen duidelijke privéscheiding. Door me met yoga op mijn ademhaling te concentreren, kan ik dingen echt loslaten en afstand nemen van het werk. Het thuiswerken bevalt me, dus ik denk er wel over om het straks ook vaker te doen.

Heb je nog tips voor andere ondernemers?
Niet iedereen heeft de mogelijkheid om zo’n uitgebreid vitaliteitsprogramma neer te zetten als ABN AMRO, maar het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld of duur te zijn. Spreek bijvoorbeeld af om te wandelen als je met een team vergadert en er geen laptop nodig is. Of organiseer een meeting waarin mensen vertellen hoe het met ze gaat en waar ze tegenaan lopen. Laat ze tips uitwisselen. Misschien zijn er mensen die het leuk vinden om in hun vrije tijd iets te organiseren voor collega’s. Bij ons gebeurt dat nu online bij bepaalde afdelingen. Wees inventief en laat je werknemers zelf ook initiatieven nemen.

Ben je door Monique geïnspireerd om ook met yoga te beginnen? Kijk bij de oefeningen van Mariet Verhagen of lees het artikel over Internationale Yogadag.

Lees de andere interviews in de rubriek LeegHoofd
Terug naar home Thuiswerken is topsport