Dennis Schepers (36) is teammanager bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en maakt nu een uitstapje naar Operatie Fastlane, waar hij is ingezet als hoofd helpdesk. Hij is geboren met een extra potje energie, zo denkt hij zelf, dus de coronatijd is best een uitdaging. Zeker nu hij zijn favoriete sport lang niet kon beoefenen.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Voor mij zit vitaliteit in het vinden van een soort balans tussen je werk- en je privéleven. Voor veel mensen betekent dat een soort 50/50-model: niet teveel werken en ook niet te veel gekke dingen doen. Voor mij betekent het iets heel anders. Ik denk namelijk dat je wel heel hard kunt werken, maar dan moet je het jezelf ook gunnen om tijd vrij te maken voor de dingen die jou op een andere manier energie of rust geven. Ik zoek die balans in sporten, weekendjes weg of verre reizen maken. Maar ook in het sociale. Ik woon in Groningen en heb verschillende vriendengroepen verspreid door het hele land, dus ik ben veel weg. Ook als ik heel druk ben met mijn werk, maak ik altijd tijd voor sport, uitjes, feestjes en weekendjes weg. Dat is belangrijk voor mij om me vitaal te voelen.

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik ben heel actief in het volleybalwereldje. Ik speel zelf fanatiek, train en coach teams en ben voorzitter van de volleybalvereniging. Het ligt nu natuurlijk stil, maar voor corona trainde ik twee keer in de week en speelde ik ook nog een wedstrijd. Daarnaast ging ik ook nog één of twee keer per week naar de sportschool voor spieropbouw, omdat ik lang met een knieblessure heb gekampt. Omdat dat nu allemaal niet kan (note van de redactie: vanaf 19 mei gelukkig deels wel weer), loop ik met vlagen hard en wandel ik wat meer. Om de dag goed en fris te beginnen, rijd ik regelmatig ’s ochtends een stukje met mijn vriendin mee die met de auto richting haar werk gaat. Op een gegeven moment stap ik uit en wandel ik met een podcastje op terug naar huis. Daarna ga ik achter mijn laptop zitten en aan het werk. Ik word overdag vaak opgeslokt door mijn werk en dan schiet het wandelen er nog weleens bij in. Zo voorkom ik dat.

Ik heb een sportief volleybalteam en die jongens zoeken het nu in mountainbiken of andere dingen. Als het even kan, haak ik aan. Zelf heb ik het racefietsen een jaar of twee geleden opgepakt en dat probeer ik bij mooi weer te doen. Ik sport niet om breed te worden of om marathons te lopen, maar om me fit te voelen. Als ik een trap oploop, wil ik zonder te hijgen boven komen; als ik iemand help met verhuizen, wil ik lachend spullen naar boven sjouwen en niet na tien minuten al helemaal kapot zijn. Ik vind het niet lastig om andere dingen te zoeken om actief te blijven, maar ik denk dat ik wel iets minder fit ben dan normaal. Ik kijk ernaar uit dat ik straks weer kan volleyballen in de zaal of als het mooi weer is kan beachvolleyballen in het zand.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Ook dat kan ik het beste met volleybal. Dat is gewoon mijn passie. Met een muziekje op hardlopen vind ik ook echt wel ontspannend, maar ik vind het gewoon niet zo leuk als volleybal. Met volleybal is het zo: hoe druk ik ook ben, voor volleyballen maak ik altijd tijd. Op het moment dat ik mijn sporttas pak, is alles weg. Alle problemen, alle moeilijkheden, alles is weg. Niet alleen het zelf doen, maar ook het kijken, coachen of training geven, is voor mij de allergrootste uitlaatklep. Ik hou me nu als voorzitter nog met het organisatorische deel bezig. Het beleid van wat er wel en niet mag, wisselt namelijk nogal.

Waar ik me ook helemaal in kan verliezen, is koken. Ik ben niet iemand die eerst moet bijkomen als hij druk is geweest. Ik ga direct de keuken in. Even een moment van alleen maar met koken bezig zijn, veel rotzooi maken en hopelijk iets lekkers op tafel zetten. Nieuwe dingen proberen, vind ik heel leuk. Door corona kan ik daar meer tijd voor nemen en kook ik uitgebreider.

Welke invloed heeft corona?
Het actieve sociale leven is echt wel een stuk minder geworden. Mijn vriendin en ik zijn nog nooit zo vaak samen thuis geweest. Wij vinden het heerlijk om met elkaar op pad te gaan, maar ook zonder elkaar en nu zitten we al maanden heel veel thuis. Dat is wel een verandering, maar het heeft ons ook verbaasd hoe goed we dat eigenlijk kunnen. We zoeken nu elk weekend een wandeltocht uit op de hei in Drenthe, Friesland of Groningen. Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat we dat nu zouden doen, had ik je voor gek verklaard. Maar we vinden het heerlijk, dus deze tijd heeft ons ook wel wat gebracht. Al doen we dit wel omdat het nu zo moet. Ik verlang ernaar om weer volop in het verenigingsleven te staan en dingen te ondernemen met vrienden en familie.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Ga iets actiefs doen. Pak een fiets, ga lopen, ga hardlopen. Het is zo makkelijk om in deze periode dingen niet te doen, omdat veel niet mag, maar laat je daar niet door beperken. Ga dingen doen die wél kunnen. Ik denk dat sporten sowieso belangrijk is. Zorg dat je je bewegingen herhaalt en dat mag echt wel buiten als je dat veilig en volgens de regels doet. Nu denk ik wel dat ik geboren ben met een extra potje energie, dus dat helpt, maar het is vaak ook een mindset. Je kunt je er snel bij neerleggen dat je druk bent of moe, maar je kunt je er ook toe zetten om iets te gaan doen. Je zult zien dat het je uiteindelijk energie oplevert in plaats van kost. Dus plan gewoon dingen en krab je af en toe even achter de oren of het nu wel zo slim was dat je dat allemaal hebt afgesproken, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, moet je het ook gewoon doen.