Barbara Goossens (52) is arbeidsrechtadvocaat bij Bosselaar Strengers Legal Partners in Utrecht. Ook zit ze samen met een collega in de HR-kring van VNO-NCW Midden, waar ze ondernemers informeren over belangrijke ontwikkelingen in het arbeidsrecht en praktische tips &tricks geven om daarop te anticiperen. Goossens heeft door corona nieuwe inzichten gekregen op het gebied van vitaliteit.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Door corona is het belangrijker voor me geworden en ben ik er bewuster mee bezig. Ik had nooit echt een intrinsieke motivatie om te sporten; het was meer rationeel. Vitaliteit zit – eigenlijk moet ik zeggen zat – bij mij meer in het mentale dan in het fysieke. Maar nu merk ik toch wel hoe prettig het is om fysiek fitter te zijn.

Hoe blijf je fysiek fit?
Normaal gesproken doe ik elke week een uur krachttraining in de sportschool. En ik golf eens in de paar weken, waarbij het me dan toch vooral om het sociale aspect gaat, moet ik zeggen. De golfbaan, de tennisbaan en het bos liggen tegenover mijn huis in Zeist, dus ik heb alles binnen handbereik. Tennissen vind ik ook best leuk. Misschien moet ik dat weer eens oppakken. Daarnaast loop ik om de dag even in het bos. Het is de bedoeling om dat iedere dag te doen, maar dat lukt me niet altijd.

Ik ben heel slecht in verplichte afspraken, ook voor sport. Dat je de ene avond dit moet en de andere avond dat. Dan heb ik eigenlijk al gegeten en gedronken. Die krachttraining doe ik dan weer wel iedere week, omdat ik die heel belangrijk vind en het ook merk als ik het een paar weken oversla.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Wandelen, lekker koken. En lezen vind ik ook ontspannend. Ik heb pas het boek ‘Schilderslief’ gelezen van Simone van der Vlugt, deels fictie, maar deels ook feiten. Dat gaat over de vriendin van Rembrandt van Rijn. De zeventiende eeuw komt in dat boek heel mooi tot leven en ik zie bij het lezen helemaal voor me hoe het toen was in Amsterdam. Dan wil ik meteen weer een keer naar het Rembrandthuis. Ik hou van geschiedenis, dus ik kijk ernaar uit dat straks de musea weer opengaan.

Ik haal ook veel energie uit andere mensen. Maar het is ook weer niet zo dat ik de contacten tijdens de lockdown heel erg mis, zoals ik weleens van anderen hoor. Daar ben ik dan weer te nuchter voor. Het is zoals het is, dat komt allemaal wel weer.

Wat ik ook echt ontspannend en een geluksmoment vind, is zaterdagochtend aan de eettafel met de krant en een cappuccino erbij. Daar kan ik echt van genieten. Dat heb ik ook bij het opknappen van dingen in huis, zoals een muur behangen of een kamer anders inrichten. Maar ook gewoon lekker op de bank met de open haard aan naar een serie kijken. Mijn favoriet op dit moment is ‘Motherland’ op BBC First. Geweldige humor, een echte aanrader. Ik moet er zo ontzettend om lachen.

Welke invloed heeft corona?
Deze tijd heeft er wel voor gezorgd dat ik wat bewuster leef. Ik besefte door het thuiswerken dat ik veel zat, maar eigenlijk deed ik dat daarvoor ook al, want ik heb een zittend beroep. Als ik nu iemand wil bellen, ga ik vaak even wandelen in het bos aan de overkant. Soms denk ik: ‘Waarom deed ik dat eerst niet?’ Maar het is gewoon een mindset, een bepaalde routine die je moet doorbreken.

Ik doe nu meer aan sport. De sportschool is dicht, maar er zijn nu zoomtrainingen. Ik doe daar bijna om de dag aan mee. Dat is maar een half uurtje, maar uiteindelijk komt dat wekelijks wel neer op meer dan dat ene uurtje krachttraining in de sportschool. Ik vind dit ideaal: je doet het gewoon thuis, dus het kost heel weinig tijd. Je mist natuurlijk wel het sociale aspect, dus ik zou het fijn vinden als ik straks één keer in de week krachttraining in de sportschool kan doen en een paar trainingen via zoom kan volgen. Hoe minder drempels, hoe beter.

Ik ga in deze periode ook bewuster om met eten, omdat er het afgelopen jaar toch wat kilo’s bij waren gekomen. Ik steek meer tijd in het opzoeken van gezonde recepten en lekker koken. Voorheen had ik regelmatig een borrel en dan drink je een wijntje. Dat vind ik nog steeds lekker, maar doe ik nu minder.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Ondernemers die nu echt in zwaar weer verkeren door corona, kan ik alleen maar adviseren om te onderzoeken of ze hun diensten toch op een andere manier kunnen aanbieden. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, net als optimistisch blijven als je bijna kopje ondergaat of je levenswerk ziet verdampen. Maar veel ondernemers zijn waarschijnlijk wel positief ingesteld, anders zouden ze niet iets zijn begonnen. Dat kan ze juist nu verder brengen.

Er blijkt veel meer mogelijk te zijn dan we voorheen dachten. Je ziet dat aan de vele creatieve ideeën, zoals de restaurants die boxen samenstellen met bijzondere menu’s en de vele bezorgdiensten. Ik bestelde laatst bij een lokale winkel een boek en drie uur later werd er al aangebeld.

Daarnaast is het ook van belang dat je je juist nu laat voorlichten en begeleiden door specialisten, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Vooral als je bijvoorbeeld genoodzaakt bent om draconische maatregelen te nemen. Het is een bizarre tijd, maar je moet toch proberen er een draai aan te geven.