Sandra Bruggeman (53) is commercieel directeur bij ArboNed, dat mkb-ondernemers helpt met alle (preventieve) arbozaken en samenwerkt aan gezonde, gemotiveerde en competente medewerkers. Ze houdt ervan zich lekker in het zweet te werken in de sportschool. Nu dat niet kan, merkt ze dat haar conditie toch wel wat achteruit gaat.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Vitaliteit is de balans vinden tussen fysieke en mentale gezondheid. Alleen fysieke gezondheid werkt niet en alleen mentale gezondheid ook niet. Die twee gaan samen. Ik denk dat iedereen daar zijn eigen weg in moet vinden. Je kunt gezond gedrag niet kopiëren, want wat voor de één werkt, werkt niet altijd voor de ander. Je moet doen wat bij jou past. Het gaat ook vooral om bewustwording en goed leren luisteren naar jezelf.

Mijn zoektocht is heel erg een proces geweest van de balans vinden tussen versnellen en vertragen. Ik krijg energie van hard werken, sociale contacten en sporten. Ik houd van uitdagingen en ben heel gedreven om het elke dag beter te doen. Dat versnellen hoort echt bij mijn persoonlijkheid. Ik weet inmiddels ook dat ik oplaad als ik mijn lichaam rust geef, dus heb ik moeten leren vertragen. Dat blijft een uitdaging, maar ik voel me er wel fitter en gelukkiger door. Een topsporter presteert ook alleen als er genoeg wordt gerust. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk had daar ooit een mooie uitspraak over: ‘De Tour win je in bed’.

Hoe blijf je fysiek fit?
Voor corona ging ik meestal drie keer in de week naar de sportschool en dan deed ik bodypump, pilates, hardlopen. Net waar ik zin in had. Daarnaast wonen we in een boerderijtje waar altijd wat te klussen en te werken is, dus voor mij was het geen enkel probleem om elke dag aan mijn stappen te komen. Nu de sportschool dicht is, is het wandelen, wandelen, wandelen. Ik probeer elke dag zo’n vijf kilometer met onze drie honden te lopen. Ik kijk er wel naar uit dat de sportschool weer opengaat, want ik merk toch dat mijn conditie achteruit gaat. In online sporten heb ik geen zin, want ik zit de hele dag al online. Om die reden heb ik ook geen zin in sociale dingen online, zoals pubquizzen met vriendinnen.

Het is bij mij een vicieuze cirkel: als ik sport, voel ik me beter en ga ik gezonder eten. Maar als ik steeds zit, niet naar buiten ga en alleen maar hard werk, eet ik ook ongezonder. Het is de kunst om dan weer in die goede flow te komen. Mijn man en ik hebben allebei een drukke baan, dus om gevarieerd en gezond te blijven eten, zijn we in coronatijd met HelloFresh begonnen. Lekker makkelijk en het geeft me energie, want het zijn iedere keer weer leuke nieuwe gerechten.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Dat is een beetje een combinatie. Soms doe ik dat met lekker afmatten in de sportschool of door te klussen, maar ik heb ook geleerd om af en toe even helemaal niets te doen. Luisteren naar mijn lichaam en de rust niet invullen met de telefoon of tv, wat vaak snel gebeurt als je op de bank gaat zitten. Ik doe elke ochtend twintig minuten aan yin yoga en meditatie en dat helpt om mijn hoofd rustig te houden. En ik heb een man die mij af en toe even flink op de rem zet. Wat ik ook heerlijk vind, maar wat nu helaas niet kan, is shoppen. En van het huis onder handen nemen krijg ik ook veel energie. Ik ben heel erg van de inrichting en styling. Het huis sfeervol en gezellig maken, bloemen op tafel, kaarsjes aan. Een boek en een glas wijn erbij en ik ben gelukkig.

Welke invloed heeft corona?
Op het werk zijn we veel efficiënter geworden. Dingen kunnen sneller, we hoeven geen afstanden meer af te leggen. We hebben grote stappen gezet in de digitale transitie. Een jaar geleden hadden we niet kunnen bedenken dat we acquisitie-afspraken met klanten online zouden doen. Nu blijkt dat gewoon heel goed mogelijk te zijn. Voor mij persoonlijk was het wel spannend, want ik was nog maar twee maanden in dienst bij ArboNed toen we thuis moesten gaan werken. Maar ik ben heel trots op de veerkracht en betrokkenheid van iedereen. We hebben heel snel onze weg in het thuiswerken gevonden.

Door corona mis ik wel de interactie en de inspiratie die ik van buiten haal, zoals strategische teamsessies, klantenbijeenkomsten, maar ook gezellige etentjes met vrienden. Aan de andere kant geeft het me ook veel rust, want het hoeft allemaal even niet. Ik realiseer me dat ik vanuit een enorme luxepositie spreek, want ik ben gezegend met een goede en fijne baan, een eigen kantoorruimte thuis en een grote tuin. Er zijn heel veel mensen die nu in onzekerheid zitten over hun baan, financiële problemen hebben en met het gezin opgepropt zitten in een klein huis. Dat is natuurlijk een enorme aanslag op hun mentale en fysieke gezondheid. Dat vind ik verontrustend. Ik hoop dat we deze mensen straks kunnen helpen om weer snel bij te komen, want er is best veel schade.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Zorg dat je je medewerkers faciliteert om gezond en bevlogen te blijven, wees alert op signalen van stress en schakel hulp in als dat nodig is. Bij ArboNed hebben we met alle mensen onze online thuiswerkplekcheck gedaan en een gesprek gevoerd over hoe het gaat en wat ze nodig hebben. Er zijn nog steeds medewerkers die op een krukje in een washok zitten te werken, met hoge betrokkenheid. Als je ze daarop wijst, zeggen ze iets van: ‘Ik wil niet zeuren, ik heb een baan. Er zijn mensen die het veel zwaarder hebben’. Maar het is juist belangrijk om voor deze mensen een goede bureaustoel te regelen, zodat ze niet alleen nu betrokken en gezond zijn, maar betrokken en gezond blijven.

Ik ben er ook van geschrokken hoeveel mensen met lichamelijke klachten en stressklachten daar aanvankelijk niets over zeiden, omdat ze zich niet wilden ‘aanstellen’. Dat zit wel een beetje in onze calvinistische cultuur: doe maar gewoon, niet zeuren, hard werken. Mijn zus woont in Amerika en daar is het heel normaal dat mensen worden gecoacht en ondersteund om energiek te blijven. Ik denk wel dat wij daar door corona een versnelling in hebben gemaakt in Nederland. Steeds meer bedrijven zien in dat het echt niet overbodig is om te investeren in mensen, want als je in mensen investeert, investeer je in je bedrijf.
Maar het gaat er ook om dat je je medewerkers aandacht geeft en luistert naar hoe het met ze gaat. Veel mensen zijn alleen. Die zitten de hele dag aan de keukentafel te werken, schuiven ‘s avonds een stoeltje op om te eten en gaan daarna voor de tv zitten. Voor hen heb je als werkgever ook een verantwoordelijkheid. Ik adviseer om te investeren, te luisteren en aandacht te hebben voor je medewerkers. Gezonde mensen, gezond bedrijf.