Natasja Leijser (45) is operational manager van Eco Ketelservice Verhuur bv in Tilburg en onder meer lid van VNO-NCW Midden-Brabant. Haar opvolging binnen het familiebedrijf raakte door de corona-uitbraak in een stroomversnelling, omdat de andere MT-leden niet meer op de zaak konden zijn. “In onze werkplaats werd gewoon doorgewerkt, dus nam ik het stokje over als kapitein op het schip.”

Hoe blijf je fit?
Op kantoor ging veel aandacht uit naar corona-gerelateerde zaken, waardoor ik niet de rust had de gewone werkzaamheden op te pakken of eens na te denken over strategieën. Dat deed ik dan ’s avonds thuis of in het weekend, met als gevolg dat ik veel meer aan het werk was. Het thuisfront heeft me aangemoedigd meer in beweging te komen. Van m’n moeder kreeg ik op een gegeven moment een telefoontje: “Als je nu niet de deur uitgaat en even gaat lopen, dan kom ik je halen.” Daarnaast wandelt mijn partner veel, dus die stimuleerde me om met hem mee te gaan. Ik moest zeggen dat ik wandelen heerlijk vind, maar ik moet me er wel altijd eerst even toe zetten. Waar ik erg enthousiast over ben, zijn de ondernemerswandelingen die VNO-NCW Midden-Brabant organiseert. Er staan deze zomer drie ochtenden ingepland om anderhalf uur met een groepje leden te wandelen. Daar heb ik me voor aangemeld.

Wat doet het fysiek met je?
Ik haal mijn energie meer uit andere dingen dan bewegen. Ik ben zeer actief binnen netwerk- en belangenverenigingen en spar graag met andere ondernemers. Ik zit in het bestuur van VNO-NCW Midden-Brabant, in de ledenraad van een bank en daar weer in allerlei commissies. Van het sparren met elkaar en meedenken over bepaalde situaties, krijg ik altijd heel veel energie voor mijn eigen bedrijf. Voor de maatregelen werden afgekondigd, was ik elke avond weg en opeens viel de wereld stil, zo leek het. Ik miste die contacten heel erg, maar was blij dat bepaalde dingen via Teams en Zoom weer konden worden opgestart.

Help dit ook om je hoofd leeg te maken?
Wat mij helpt om alles even los te laten, is lezen. Ik lees veel non-fictie, waarbij je even helemaal meegaat in het leven van iemand anders. En voor de corona-uitbraak was het op zaterdagochtend vaste prik om met mijn partner en vrienden ergens koffie te drinken. Even de week doornemen en plannen maken voor het weekend. In het koffiezaakje waar we kwamen, en nu gelukkig ook weer komen, werken mensen met een verstandelijke beperking. Je wordt er enthousiast onthaald en ze hebben altijd wat te vertellen. En voor je het weet sta je het clublied van Willem II met ze te zingen. Dat zijn echt mooie momenten. Ook die heb ik de afgelopen maanden erg gemist. Ik ben iemand die veel van huis is, maar ik moet zeggen dat ik door de coronatijd ook heb geleerd te genieten van het thuis zijn. Ik heb de afgelopen maanden vaker op mijn terras gezeten dan in de afgelopen vijf jaar bij elkaar. Gewoon zitten en naar de vogels kijken. Je ziet opeens heel veel nieuwe dingen en het is erg ontspannend.

Heb je nog een tip voor andere ondernemers?
Probeer niet alleen het slechte te zien van deze periode. Ik vind dat de media zich heel erg focusten op wat er allemaal niet goed ging en alle ellende. Ik heb me ook zorgen gemaakt over familie en mijn zusje die in Canada woont en niet naar Nederland kon als er iets zou zijn. Maar je moet voorkomen dat je meegaat in het negatieve en in een vicieuze cirkel terechtkomt. Zelf had ik het nodig om me te richten op dingen die wel goed gaan. Zo heb ik uit deze periode meegenomen dat je in je bedrijf eigenlijk veel zaken anders kunt organiseren. Bij ons was thuiswerken echt een no-go, maar dat blijkt toch heel goed te gaan. En waarom zou je iedere keer in de auto stappen, terwijl je ook prima digitaal kunt overleggen? Ik heb vaak teruggedacht aan de keer dat ik op één dag op en neer naar Barcelona ben gevlogen voor een afspraak van anderhalf uur. Nu denk ik: Waarom? Waarom heb ik dat gedaan? Wat is daar het voordeel van? Je vliegt één keer in de zoveel tijd naar een partner in het buitenland, terwijl je heel laagdrempelig veel contact kunt hebben. Waarom zou je dat niet vaker zo doen?

Lees de andere interviews in de rubriek LeegHoofd
Terug naar home Thuiswerken is topsport