Koen de Groot (50) is CEO van Total Design in Amsterdam. Sporten is cruciaal voor zijn fysieke en mentale gesteldheid, maar hij vindt het soms toch moeilijk om zich ertoe te zetten. “Kom ik thuis na een drukke dag en denk ik: Vergeet het maar, dat gaan we dus niet doen.”

Wat betekent vitaliteit voor jou?
Ik vind lichamelijke en mentale fitheid ontzettend belangrijk. Ik ben nu op zo’n leeftijd dat je je lichaam goed aanvoelt en wel weet of je lichamelijk, dan wel geestelijk fit bent. Er zijn allerlei aspecten die daar invloed op hebben: goed slapen, regelmatig sporten, gezonde voeding, maar ook stress en drukte op het werk. Ik probeer daar allemaal goed op te letten, maar het is een continu gevecht. Het gaat niet vanzelf. Als ik het laat verslappen, merk ik dat ook gelijk. Ik heb bijvoorbeeld wat problemen met mijn onderrug. Als ik te weinig doe en iets te zwaar word, heb ik daar meteen meer last van. Maar ook als ik druk ben en stress heb, voel ik die rug eerder.  Ik vind dat zo apart: het is allemaal met elkaar verbonden. Je moet er daarom gewoon zelf de regisseur over zijn. Soms zit ik in een goed ritme en lukt dat ook, maar op andere momenten – als het druk is of dingen niet gaan zoals ik wil – word ik meer geleefd en heb ik het minder goed in de hand.

Hoe blijf je fysiek fit?
Ik heb elke zondagochtend een date met vrienden om te gaan hardlopen, meestal zo’n 10 kilometer. Die afspraak staat vast in mijn agenda en gaat er niet uit, want als ik het een keertje oversla, heb ik daar de rest van de week last van. Ik voel dan een soort slapte in mijn lichaam en mijn hoofd. Als ik het wel doe, voel ik me direct lekker door de inspanning. Ook de volgende dag voelt het door de spierspanning en spierpijn alsof mijn lichaam nog steeds actief is. Dat ebt gedurende de week weg. Eigenlijk zou ik op woensdag weer moeten gaan lopen om datzelfde lekkere gevoel te krijgen, maar door de gekte van de week, komt dat er meestal niet van. Althans, dat houd ik mezelf voor, want uiteindelijk is overal tijd voor te maken. Ik moet dingen vast in mijn agenda te zetten. Als ik het eraan overlaat of ik wel of geen zin heb op het moment zelf, komen dit soort dingen te vervallen. Dat is natuurlijk zonde, want ik heb er ontzettend veel baat bij.

Daarom probeer ik er elke week nog een keer bij te tennissen of te golfen. Ik had een groepje waarmee ik in de winter op woensdagavond buiten kon tennissen, maar heb dat vaak afgezegd. Ik denk dat het wel herkenbaar is: kom je thuis uit je werk na een drukke dag, ga je eten en moet je daarna nog sporten. En dan denk je: ‘Vergeet het maar, dat gaan we dus niet doen’. Dat heeft met mentale vitaliteit te maken, want als ik er eenmaal ben, denk ik iedere keer weer: ‘Dit is heerlijk, dit moet ik elke week doen’. Ik heb deze winter ook wel gegolfd, maar met jonge kinderen is dat best lastig, want je bent meteen een hele ochtend weg.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Ter ontspanning ga ik graag naar buiten; bij het voetbal van de kinderen kijken en met mijn vrienden naar Ajax (dit jaar wat minder). In de zomer rijd ik veel in mijn oldtimer en we krijgen een hond, dus daar moeten we wel mee naar buiten. Daarnaast heb ik een coach die mij helpt dingen te relativeren. Maar ik moet ook sporten, want anders word ik een beetje prikkelbaar. En daar komt bij: ik vind eigenlijk niks leuker om te doen. Ik ben helemaal niet supergoed, maar ik kan ontzettend genieten van het tennissen en golfen. Ook van de techniek. Daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. En met tennis kun je dingen even letterlijk van je af te slaan. Dat is heerlijk.

Naast je lichaam actief maken, is sporten een fijne manier om rustig te worden. Dus als ik niet sport, ontneem ik mezelf iets waar ik heel erg van ontspan en geniet. En daar word ik niet leuker van als persoon. Genoeg slapen is ook iets wat mij helpt om me beter te voelen, maar dat lukt me lang niet altijd. Als ik thuiskom en heb gegeten, zakt mijn energielevel, maar rond tien uur word ik weer helemaal wakker. Vaak klap ik dan nog even mijn laptop open om wat te werken en voor ik het weet is het alweer half één. Als ik de volgende dag opsta, denk ik: ‘Ach nee, alweer te laat naar bed gegaan’.

Welke invloed heeft corona?
Ik vind het heel interessant om te zien hoe het bij Total Design is gegaan. Aan het begin van de coronacrisis hadden we collectief zoiets van: ‘We gaan dit aan’. We konden ook niet anders, maar het gaf een soort van overlevingsenergie die iets heel aantrekkelijks had. Door onze creativiteit op een andere manier aan te wenden, konden wij onze klanten juist iets bieden dat met de coronacrisis te maken had. Dat gaf heel veel positieve energie in de club. Toen we gingen thuiswerken, was ik wel even bang dat de productiviteit naar beneden zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Nou ja, in het begin een heel klein beetje en daarna steeg die juist weer. Dat kwam ook doordat we veel werk hadden, dus we konden lekker door.

We hebben vorig jaar eigenlijk een heel goed jaar gehad. Terwijl ik dit zeg, realiseer ik me maar al te goed dat veel bedrijven dit heel anders hebben ervaren. Toch merkte ik na een jaar, bij mezelf en bij mijn collega’s, dat de lockdown energie had weggenomen. Doordat het nu al zo lang duurt, zit er een soort metaalmoeheid op. Daar moeten we iets mee en dat gaan we ook doen. Het tijd om weer uit een ander vaatje te tappen, om weer wat andere energievormen aan te spreken. Misschien wel door te samen sporten.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Wij werken in een achttal kleine teams die allemaal zelfstandig zijn georganiseerd. Daardoor is het makkelijker om elkaar in de gaten te houden en actief bezig te zijn met de vitaliteit van mensen. Dan bedoel ik niet zozeer dat je met dat groepje oefeningen op Zoom moet doen, maar dat er een sociale controle en teamspirit is. Dat is ‘en groupe’ veel moeilijker in een bedrijf met 55 mensen. Deze ‘kleine familietjes’ hebben allemaal een teamleider met een signaalfunctie, zodat er meteen kan worden geacteerd als iemand niet lekker in zijn vel zit of in een sociaal isolement is terechtgekomen. Dat is in een paar gevallen al noodzakelijk. We hebben een aantal mensen daarom toestemming gegeven om af en toe naar kantoor te komen om weer even onder de mensen te zijn. Coronaproof uiteraard. Wij waren voor de crisis al zo georganiseerd dat we in kleine groepjes werken, maar dat blijkt nu extra goed uit te pakken.