Steven Steenbergen (50) is sinds juli directeur van Opleiding.nl, een platform waarop de grootste opleiders van Nederland zich hebben verzameld. Tot voor kort was hij ook directeur van opleider Bestuursacademie Nederland. Steenbergen is geen ‘prototype sporter’, maar zorgt er wel voor dat hij in beweging blijft.

Wat betekent vitaliteit voor jou?
De welbekende combinatie van lichamelijke en mentale gezondheid is in deze tijd belangrijker dan ooit, dus ook voor mij. Het eerste was dat natuurlijk altijd al, maar corona doet op beide een groot beroep. Het is van belang dat je gewoon lekker in je vel zit en er een goede balans is tussen lichaam en geest. Dat klinkt cliché, maar het is wel zo.

Hoe blijf je fysiek fit?
Om eerlijk te zijn ben ik niet het prototype sporter. Het is ook weer niet zo dat ik niet beweeg, want mijn vrouw en ik lopen flinke stukken met de honden. We hebben twee sint-bernards van anderhalf jaar oud en 65 kilo, dus die moeten we vaak uitlaten. We wonen sinds anderhalf jaar in een huis in Lopik met een flinke lap grond en ik stop heel veel tijd in klussen: schilderen, schuren, dingen maken en repareren. ‘En grasmaaien’, roept mijn vrouw nu. Daarnaast hebben we een moestuin en drie paarden die veel verzorging nodig hebben. Buiten werktijd ben ik dus eigenlijk altijd wel bezig en in beweging, maar overall beweeg ik wel minder dan voor de lockdown. Door het thuiswerken ga ik van de ene teamsmeeting naar de andere. Voorheen liep je naar een vergadering of sprak je ergens af.

Wat doe je om je hoofd leeg te maken?
Ik ben heel gedreven en heb het altijd lastig gevonden om mijn werk los te laten. Daarom is het nu extra belangrijk om werk en privé zoveel mogelijk te scheiden. Dat doe ik door op tijd te stoppen met werken, samen te eten en niet te veel op mijn telefoon te kijken. Als gezin hebben we een modus gevonden om op bepaalde momenten even kort de dag te evalueren, zodat we het werk ’s avond zoveel mogelijk kunnen afsluiten.

Voorheen moest ik een uur reizen naar kantoor en schakelde ik in de auto op om in de kantoormodus te komen. Op de terugweg pleegde ik vaak nog wat telefoontjes, maar het laatste kwartier luisterde ik meestal naar een leuke radiozender met wat grappen en grollen. Dan kwam ik relaxed en ontspannen thuis, maar nu is het drie stappen naar boven en je bent op kantoor en drie stappen naar beneden en je bent weer thuis.

Ik merk nu dat ik door het klussen makkelijker afstand kan nemen van mijn werk. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds bijvoorbeeld een paar uur bezig te zijn met het aanleggen van elektra in de paardenschuur. Ik kijk af en toe wel even stiekem op mijn telefoon of er nog iets is en soms kruip ik nog even achter de laptop, maar ik denk dat dat evident is aan mijn functie. Ik probeer dat in ieder geval zoveel mogelijk te vermijden. En het klinkt ouderwets, maar het is wel heel belangrijk voor mij: rust, reinheid en regelmaat. Op tijd naar bed, die telefoon uit, nog even een stukje lezen op de e-reader en dan snel slapen.

Welke invloed heeft corona?
Bij mij heeft het voor een nieuw levensritme gezorgd. De twee uur reistijd die ik eerst naar en van kantoor had, is nu eigenlijk werktijd geworden. Het voordeel daarvan is dat ik ’s avonds minder hoef te doen en meer tijd heb voor andere dingen. Voorheen zaten we nog weleens een avond te bingewatchen voor de tv, maar nu zoek ik heel bewust ’s avonds die klusjes op om mijn hoofd leeg te maken. Wij hebben natuurlijk ook de mazzel dat we landelijk wonen en niet drie hoog achter in een flatje met een balkonnetje van twee meter. We realiseren ons maar al te goed dat we daar heel dankbaar voor mogen zijn.

Wat ik op werkgebied heel mooi vind aan deze tijd, is dat iedereen heel flexibel is en elkaar de ruimte geeft. We snappen allemaal dat iemand er soms een half uurtje niet bij kan zijn, omdat diegene even tijd aan zijn zoon of dochter moet besteden of omdat er een monteur langskomt. Dat gaat allemaal door en daardoor zien we elkaar niet meer alleen als werknemer, maar ook als vader of moeder of gewoon als consument. Zowel bij Bestuursacademie Nederland als bij Opleding.nl vind ik het heel mooi om te zien dat we nog meer rekening met elkaar zijn gaan houden. Door corona zijn we flexibeler geworden en hebben we meer begrip voor elkaars situatie gekregen.

Heb je nog tips voor ondernemers?
Wat ik heel belangrijk vind: maak dingen bespreekbaar. Wees als leidinggevende benaderbaar voor je mensen. Voorheen had je veel beter zicht op de workload van je werknemers; door het werken op afstand is het veel moeilijker te zien hoeveel ze op hun bordje hebben. Redden ze dat wel? Gaan ze er niet aan onderdoor? Hou dat goed in de gaten!

Je merkt ook dat sommige mensen echt behoefte hebben aan persoonlijk contact. Neem de tijd om ze af en toe te bellen. De telefonische gesprekken zijn veel opener dan via teams, valt mij op. Laat ook de mensen die je niet direct aanstuurt zien dat je betrokken bent, zodat ze weten dat de directie ook oog heeft voor hun vitaliteit en welzijn.