Beschikb@@r is een initiatief om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, werkgevers en vakprofessionals met elkaar in te contact brengen op LinkedIn. In 2020 heeft de gemeente Lingewaard dit opgezet. Het initiatief gaat nu een nieuwe fase in. De Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! en JobOn rollen het landelijk verder uit.

Beschikb@@r is zowel een zoekterm als een online community op LinkedIn, waar vraag en aanbod bij elkaar komt. De dubbele apenstaart staat voor “@fstand tot de @rbeidsmarkt”. Het netwerk brengt kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt gratis in contact met inclusieve werkgevers of intermediairs. Ook is beschikb@@r een netwerk waar vakprofessionals in gesprek kunnen gaan met elkaar en/of ervaringsdeskundigen om hun kennis te delen. Door de term ‘Beschikb@@r’ te gebruiken in hun LinkedIn profiel, kunnen werkzoekenden aangeven wat extra ondersteuning nodig te hebben. Met de term ‘Beschikb@@r’ in de vacaturetekst geven werkgevers aan inclusief te willen werven.

Oorsprong
In 2020 stond vond initiatiefnemer Emile van Nassau, strategisch HR- Loopbaanprofessional van de gemeente Lingewaard aan de wieg van Beschikb@@r. “Met beschikb@@r heb ik met een bestaand platform van LinkedIn een verschil kunnen maken op de arbeidsmarkt. De afgelopen twee jaar heb ik heel veel mensen gesproken en heb ik gezien hoe groot de mismatch op de arbeidsmarkt is. We hebben mooie resultaten behaald,” aldus Van Nassau. “Vooral door partijen aan elkaar te verbinden, ervaringsverhalen te delen en tools te ontwikkelen met andere vakprofessionals”.

Landelijke uitrol
De opstartfase is achter de rug. De beschikb@@r-community is uitgegroeid tot een landelijke netwerkwerk met meer dan 2.500 leden. JobOn en de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! nemen het beheer van Beschikb@@r nu over. Ze willen Beschikb@@r breder bekend maken onder werkzoekenden en werkgevers om zo tot meer matches te komen. Dit vieren zij op 2 maart met een online Rock-Your-Profile in samenwerking met LinkedIn-Benelux. Zoals Pieter Vermeer, directeur van JobOn zegt: “Er is een grote mismatch op de arbeidsmarkt. Wij willen zoveel mogelijk impact maken door werkzoekenden te helpen om de eigen regie te laten pakken over hun loopbaan. Via #beschikb@@r verbreden we nu de doelgroep door ook specifiek te richten op werkzoekenden met beperking of die om anderen reden een afstand tot de arbeidsmarkt voelen.”

“Wij zien dit als een mooi voorbeeld van een laagdrempelige manier om werkzoekenden en werkgevers te verbinden”, zegt Martine Schuijer, directeur van de Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! “Er is een krapte op de arbeidsmarkt. Op hetzelfde moment staan veel mensen met een ondersteuningsbehoefte nog aan de kant. Beschikb@@r kan een belangrijk puzzelstukje zijn om mensen en vacatures met elkaar te verbinden.”

Meer informatie voor werkgevers
Ga naar de LinkedIngroep