Je brein heeft gezonde voeding (ook wel brainfood of hersenvoeding) nodig om in balans te blijven en optimaal te functioneren. Brenda Frunt van de Voedingsacademie vertelt er meer over.

Met gezonde voeding houdt je je energieniveau op peil en zorg je voor focus. Net zoals er voedsel bestaat dat gezond is voor de hersenen, is er ook voeding met een desastreuze uitwerking op het brein. Met stip op één op de lijst van stoffen die je wilt vermijden staat suiker. Een te hoge inname van suiker zorgt voor ontstekingen, laat cognitieve functies achteruitgaan, verhoogt de kans op alzheimer of dementie en zorgt voor pieken en dalen in bloedsuikerwaarden.

Een volwassen Nederlander eet dagelijks gemiddeld 110 gram aan suiker. In totaal zijn dit 28 suikerklontjes per dag en meer dan 10.000 suikerklontjes (40 kilogram) per jaar. De gemiddelde inname bij kinderen is ook om te huilen. Volgens recent onderzoek hebben kinderen tussen de leeftijd van 4 tot 8 jaar op 9 juli al de geadviseerde maximum hoeveelheid suiker binnen gekregen voor een heel jaar. Zo eten zij gemiddeld 31 kilogram suiker per persoon per jaar.

Brainfood
Gelukkig zijn er ook stoffen waar je brein geen genoeg van kan krijgen. Hoog in de categorie brainfood scoren onder meer omega-3 vetzuren en water (je hersenen bestaan vooral uit vetten en uit water), antioxidanten, voedingsvezels, choline en vitamines. Al deze stoffen voeden je brein op hun eigen manier en zorgen er gezamenlijk voor dat het in balans is. Voeding kan zorgen dat je wel 30% beter gaat presteren!

Een stof zoals omega-3 is van nature veel aanwezig in voedingsmiddelen zoals vette vis. Leuk weetje: in de menselijke evolutie is de neocortex in het brein, ook wel het mensenbrein genoemd, ontwikkeld nadat de mens wegens droogte dichterbij water ging wonen en hierdoor meer vis ging eten. Naast visvetten maken ook gezonde vetten zoals extra vierge olijfolie, eieren (vooral de dooier, die bevat choline) je brein sterker, slimmer en gezonder. Daarnaast zijn groente en fruit belangrijk vanwege de natuurlijk aanwezige vitamines, antioxidanten en voedingsvezels.

Tip
Maak deze week eens als lunch een salade met sla, avocado, paprika, tomaten, walnoten, gekookt eitje, een vette vissoort als sardientjes èn als dressing een extra vierge olijfolie. Zo vang je alle brainfoods in één en verzeker je jezelf van een juiste focus gedurende de dag.

Terug naar home Thuiswerken is topsport